Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) sluit niet uit dat er meer dan 500 miljoen euro aan meevallers is om tegemoet te komen aan wensen van partijen in de Tweede Kamer.
“De druk zit erop” om extra geld te vinden zodat kan worden voldaan aan de roep om bijvoorbeeld lastenverlichting, gaf Dijsselbloem maandag aan na afloop van het eerste overleg over de begroting voor 2015 met VVD, PvdA en de drie oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP.
Hij neemt de wensen van de partijen serieus, “maar dat wil niet zeggen dat alles kan”. Met enkele ministers voert hij nog gesprekken over de stand van zaken op hun departementen.
Wel of niet meer dan 500 miljoen?
De oppositie legde maandag bij Dijsselbloem een fikse wensenlijst op tafel die in de miljarden loopt. Maar de ruimte die er naar verwachting is uit meevallers – 500 miljoen euro – is vorige week al verdeeld tussen VVD en PvdA. In ruil voor het van tafel halen van de strafbaarstelling van illegaliteit (een wens van de PvdA), kreeg de VVD een belastingverlaging voor de inkomens tussen 40.000 en 110.000 euro.
De PvdA maakte in het weekend duidelijk circa 200 miljoen extra te willen voor de zorg. Ook ChristenUnie en SGP willen dat. D66 heeft geen bedrag genoemd, maar maakt zich ook bezorgd over de overheveling van zorgtaken naar de gemeenten. De drie oppositiefracties willen bovendien extra lastenverlichting voor de lagere inkomens.
SGP'er Elbert Dijkgraaf gaf na het overleg van maandag aan dat het hem zou verbazen als er niet meer te vinden zou zijn dan de 500 miljoen euro. De meevallers doen zich vooral voor in de zorg en in de sociale zekerheid. Ingewijden schatten dat er "een paar honderd miljoen'' meer is dan de 500 miljoen die Dijsselbloem vorige week noemde.
Zijlstra: kabinet kan verder zonder steun oppositie
VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra zei zaterdag in een interview met het AD dat het kabinet ook verder kan zonder steun van de bevriende oppositiepartijen. Volgens D66-Kamerlid Wouter Koolmees horen dergelijke uitspraken bij het "wapengekletter'' dat onderdeel is van nieuwe onderhandelingen.
Ook SGP'er Dijkgraaf reageerde laconiek op de uitspraken van Zijlstra. "Als de heer Zijlstra denkt dat het ook zonder ons kan, prima." Hij zei erbij dat hij niet houdt van dreigen, maar wees er wel op dat enkele belangrijke wetsvoorstellen nog door de Eerste Kamer behandeld moeten worden. En daar heeft het kabinet zonder steun van oppositiepartijen geen meerderheid.
Volgens Henk Nijboer (PvdA) is de uitgangssituatie voor de onderhandelingen nu makkelijker dan vorig jaar. Toen moest er extra bezuinigd worden, nu is dat niet het geval. Over Zijlstra's opmerkingen afgelopen zaterdag dat hij klaar is met nivelleren zei Nijboer: "We zullen zien."
Begrotingsoverleg duurt een week of twee
Dinsdagmiddag komen de fractievoorzitters van de vijf betrokken partijen langs bij Dijsselbloem. Ook premier Mark Rutte is er dan bij. 's Avonds is er een Kamerdebat over de uitruil van vorige week tussen VVD en PvdA.
Vanaf woensdag komen de fractiespecialisten weer bij Dijsselbloem langs. Het begrotingsoverleg duurt waarschijnlijk nog een week of twee. Eind deze maand moet een conceptbegroting naar Brussel, maar half april is daarover al een Kamerdebat.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl